Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Terrassvärmare är numera en självklar del för de flesta restauranger och caféer med en uteservering och det gör att vi i Skandinavien och norra Europa kan njuta lite längre av att sitta ute under vår, höst, och även kyligare sommarkvällar. I kombination med en skön filt att vira runt benen kan kylig utekväll bli riktigt behaglig.
Något som är ännu trevligare är att terrassvärmare har blivit så pass billiga och kostnadseffektiva numera att vi som privatpersoner utan problem kan investera i en terassvärmare för att kunna bevara värmen lite längre på våra uteplatser och balkonger.
Terrassvärmaren har blivit en eftertraktad produkt som finns i många hem. Dock är det ett myller på marknaden eftersom du har extremt många valmöjligheter när det gäller olika sorters terassvärmare och de är även mycket varierande i pris.
Därför har vi satt ihop dagens test som en guide och vägledning för dig inför att du ska köpa dig din första terassvärmare eller komplettera den du redan har. Idag finns en mängd terrassvärmare som har olika typer av energikällor.
Terassvärmare med infravärme är en av de populäraste varianterna som hängt med längst. Infravärme är ett effektivt sätt att värma upp våra kroppar på eftersom den värmer endast kroppen och inte luften i övrigt.
Utöver detta finns det också typer av värmare när det gäller driften av dem. Elektricitet är en vanlig variant, men om du vill ha terrassvärmare på ett ställe där du inte har elanslutning eller där det inte passar av andra orsaker finns det också gasoldrivna terrassvärmare.
En sak man bör notera är att gasolen upptar syre så du bör alltså inte använda den här typen av värmare där du har fri ventilation såsom inglasade terrasser, balkonger, och liknande. Man kan säga att en gasolvärmare strikt bör placeras utomhus.
Vidare finns det också fotogenvärmare och det är allt som oftast mindre fristående modeller som du kan ställa på till exempel ett bord. Det här är perfekt för dig som vill ha en lite mindre värmare som avger mycket värme.
Premiumklassen vanns av Stellar Heater Horizon XL. Mellanklassens segrare den här gången är en fristående infravärmare vid namn Etna från Beliani.
Celso Infravärmare 2000W heter den utmärkta budgetvinnaren och ni får absolut inte missa vår jättefina specialare vid namn Beliani Hängande Stromboli.
Premium: Stellar Heater Horizon XL
Premiumvinnaren Horizon lämnar ingenting att önska, vare sig du är en privatperson som vill ha en effektiv terrassvärmare till en större uteplats eller om du är restaurangägare och vill ha ett pålitligt system till din uteservering.
Mellan: Beliani Infravärmare Stående Hög Etna
Vår mellanklassvinnare i det här testet är även den en riktig stilbildande terrassvärmare som med sin elegans och vackra form passar in på i stort sett alla uteplatser och altaner.
Det rostfria stålet och skärmen i aluminium ger en diskret charm till lampan samtidigt som den värmer mycket effektivt oavsett om du har den ståendes utomhus i till exempel blåsigt väder.
Budget: Celso Infravärmare 2000W
Celso infravärmare är en jättefin vägghängd terrassvärmare för den som inte kan eller vill lägga ut alltför stora summor på en ny värmare. Här får du en alldeles utmärkt variant för en tusenlapp och du kan välja själv om du vill ha den på ett stativ eller hänga upp den på väggen.
Special: Beliani Infravärmare Hängande Stromboli
Här har vi en otroligt sinnrik och smart hängande infravärmare. Du kan hänga den i tak på parasoller, men även göra den vägghängd och du får då en snygg och ovanlig form på terrassvärmaren på väggen.
Specialarna som vi brukar ha med i våra tester brukar ibland ha en tendens att vara dyra eftersom de generellt är exklusiva, men så är inte fallet med den här.
Den kostar inte ens 2000 kr och är verkligen något för den person som vill ha något utöver det vanliga, men som samtidigt vill ha en effektiv infravärmare till uteplatsen.
Varför ska du lita på oss?
Panelmedlemmarna i det här testet är alla ägare av terrassvärmare av olika slag och har minst en sådan i huset. De flesta av oss har dem både hemma och på lantstället.
En av panelmedlemmarna är också elektriker och har koll på det här med strömförsörjning och vad som är kostnadseffektivt och inte när det gäller drift av terrassvärmare.
Noggrann research har gjorts på varje terassvärmare och på basen av det har vi kunnat fatta belsut om vilka terrassvärmare som ska vara med i det här testet.
Vem behöver en terrassvärmare?
Alla som tycker om att vistas ute på balkongen, uteplatsen, eller i trädgården har glädje av en terrassvärmare. Den skapar förutsättningar för att du ska kunna vara längre utomhus på kvällarna och in på säsongen.
Hur kom vi fram till vilka terrassvärmare vi skulle testa?
Testresultaten i dagens test är helt enkelt en sammanställning av produktrecensioner och omdömen som vi samlat in på nätet. Vi har också ställt frågan i ett Trädgårdsforum där medlemmarna har delat med sig av sina erfarenheter och åsikter om olika terrassvärmare.
Hur testade vi terrassvärmarna?
Terrassvärmarna var redan testade inför den här sammanställningen eftersom vi har samlat in information om redan utprovade terassvärmare.
Våra favoriter
Premium: Stellar Heater Horizon XL
Här har vi verkligen ingenting annat än en premium terassvärmare och den här värmer upp väldigt effektivt. Den är vattentät och tillverkad i pulverlackat rostfritt stål. Det gör att den kan monteras utomhus på ett elsäkert sätt och även att livslängden är betydligt längre än de flesta andra terrassvärmare.
Du kan styra den från en hub på upp till 50 enheter eller så använder du en trådlös styrning via en fjärrkontroll. Horizon XL kan monteras på en vägg eller på ett matchande pulverlackat stativ. Med i köpet följer väggfästen för enkelt montage.
Den infraröda högkvalitativa värmen kommer från en lampa från Toshiba. Driftstimmarna är cirka 7000-10.000 på totalen och lampan kan enkelt bytas vid behov.
Om du till exempel driver en restaurang eller har en uteservering kan du med fördel använda hubben och förprogrammera den enligt vissa mönster. Du vet då att de områden du vill ha uppvärmda regleras per automatik och dina gäster får alltid den bästa upplevelsen av sitt besök hos dig.
Men detta är absolut ingen terassvärmare som enbart är till för kommersiellt bruk utan passar också perfekt för dig som vill ha den på en större terrass eller altan och inte vill använda dig av flera värmekällor.
Här får du en lampa som värmer upp ett större område och som dessutom är tillverkad med högkvalitativa delar. Priset ligger på strax under 7800 kronor.
Mellan: Beliani Infravärmare Stående Hög Etna
Etna är en fristående terrassvärmare av stående modell som drivs med elektricitet. Den är tillverkad av rostfritt stål och aluminium som ger en elegant touch och den passar in på alla balkonger, terrasser, eller uteplatser.
Trots sin synlighet och elegans är den väldigt stabil. Utrymmesmässigt behöver den bara den plats på marken eller terrassgolvet som foten består av. Undertill har foten syntetiskt gummi som gör att den står stadigt på plats.
Konstruktionen och infravärmen gör att värmen sprids jämnt över dig och lampan blir inte påverkad av vind och blåst. Under skärmen har du en på- och avknapp som fungerar precis som på en vanlig lampa.
Vilken inredningsstil du än har så smälter den här garanterat in tack vare sin diskreta och långsmala form. Skärmen är mycket proportionerlig och inte alls stor och klumpig eller något som fångar onödigt mycket uppmärksamhet i en inredning.
Vikten på 12 kilo gör att du kan flytta den precis dit du vill ha den. Höjden är 203,5 cm, vilket gör att den inte riskerar vara i vägen ens för långa personer. Den totala bredden och diametern är 50 cm på skärmen och 40 cm på basdiametern.
Kabellängden är 183 cm och du kan givetvis koppla in skarvsladdar om du behöver det. Strax under cirka 3000 kronor betalar du för den här fina infraröda terrassvärmaren.
Budget: Celso Infravärmare 2000W
Celso är en infravärmare i klassisk vägghängd design och bredden ligger på 79 cm, vilket gör att den smidigt kan monteras på de flesta väggutrymmen även om de är små.
Designen är mycket diskret i aluminium och med en effekt på 2000 watt värmer den alldeles tillräckligt för att du ska kunna koppla av och ha det skönt och behagligt på en balkong eller mindre uteplats.
Den är till exempel perfekt för den lilla radhusterrassen. Elkabelns längd ligger på 2,3 meter och det gör att du har mycket frihet att koppla den var du vill och du kan givetvis dessutom använda skarvsladd vid behov.
Vill du inte ha den på väggen utan vill kunna flytta på den så finns det stativ att köpa separat. Totala måtten på lampan är 9 x 15 x 79 cm och priset ligger på cirka 1300 kronor.
Special: Beliani Infravärmare Hängande Stromboli
Vår vana trogen att även ha med en specialare av något slag som bjuder på hög kvalitet samtidigt som den bidrar med något som är lite annorlunda, så vill vi här presentera värmaren Stromboli.
Det fina med den här terrassvärmaren är att du kan välja om du vill montera den på en vägg, ett tak, eller kanske till och med under en trädgårdsparasoll. Vikten på 5 kg gör att den utan problem kan flyttas på och monteras på nya ställen om du vill det.
Eftersom ringarna på den här terrassvärmaren är ihopfällbar monterar du helt enkelt fast värmaren på undersidan av tyget på ditt parasoll och innan du fäller ihop det fäller du först helt enkelt ner infravärmaren och därefter kan du fälla ner parasollet som vanligt.
Med det diskreta utseendet i vitlack och med relativt små armar som ändå ger effektiv värmestrålning så smälter den här in i de flesta utrymmen och den känns inte det minsta skrymmande tack vare sina nätta mått på 80 x 80 cm.
Kabeln är 180 cm lång, vilket gör att du kan komma att behöva en extra skarvsladd om du inte har uttag i närheten där du vill ha den. Den här är mycket prisvärd och vi blev väldigt förvånade över att den här otroligt smarta och fina lampan bara kostar ungefär 2130 kronor.
Våra utmanare
Stellar Heater Horizon
Stellar Heater Horizon är en mindre kusin till vår premiumvinnare och för den som vill ha maximal komfort och en infravärmare tillverkad i material som klarar både damm och väta så är det här definitivt valet i första hand.
Lampan är enkel att byta och består av en infraröd kortvågs lampa från kvalitetsmärket Toshiba. Lampan har hela 10.000 drifttimmar så här får du mycket värme för pengarna.
Tack vare den höga kvaliteten och tekniken är det här en värmare som passar utmärkt i kommersiella utrymmen och som kan användas för privat bruk.
Den kan styras med en fjärrkontroll och har du fler så kan du använda dig av en hub och synkronisera uppvärmningen genom en hub. Priset ligger på cirka 4000 kronor.
Landmann Terrassvärmare
Här har vi en gasoldriven terassvärmare från Landmann med ett klassiskt utseende. Perfekt att använda för ett lite större sällskap eftersom den har en effektiv spridning av värmen. Den ger också ett mysigt ljus eftersom den är gasoldriven.
Tack vare det här drivmedlet är du inte beroende av elektricitet eller att dra långa sladdar utan kan ställa den ute i trädgården eller långt ute på terrassen utan krångel.
Stommen består av plåt som är lackerad och inbyggt i terrassvärmaren finns också ett tippskydd varpå gasolen och värmen stängs av automatiskt om den skulle råka tippa omkull.
Gasoltuben är väl gömd inuti lampans fot och lampskärmen upptill fångar upp värmen och sprider den sidledes, vilket har uppskattats speciellt vid större sällskap.
På terrassvärmaren finns hjul placerade nertill så att den är enkel att flytta vid behov. Utan gasoltub väger den 15,5 kg. Värmen kan ställas in steglöst. Priset ligger på cirka 1700 kronor.
Hortus Hängande Terrassvärmare 1500W Ha
En rolig och smart modell som kan hängas upp i taket. Den får samma funktion som en taklampa och den går utmärkt att hänga över ett bord om du har en terrass med tak eller något annat uterum.
Den fungerar fint att placera i förtältet på campingsemestern. Materialet består av lätt aluminium, men några väldigt få plastdelar och ett skyddsöverdrag kan också köpas hem som tillbehör.
Lampan är väldigt energisnål och tillhör den nya generationen terrassvärmare som är betydligt billigare i drift än sina föregångare. Priset är dessutom väldigt förmånligt och du får den här fina lampan för cirka 1200 kronor.
Hortus Terrassvärmare Vägg 600/1200 W CB
Hortus har förutom den roliga takhängda terrassvärmaren även en vägghängd variant som består av ett karbonrör som ger behaglig värme och även ett milt och trevligt ljus.
Modellen är som gjord för att montera under markiser och takfötter. Bredden är 75 cm och den har en brinntid på 5.000 timmar. Priset ligger på ungefär 870 kronor.
Frågor och svar
Vad är viktigt att tänka på när man använder en terassvärmare?
En sak som är mycket viktigt att tänka på när det kommer till terrassvärmare är brandrisken. Det är inte helt ovanligt att terrassvärmare ligger bakom bränder av olika slag.
Vid användning av en terassvärmare är det viktigt att tänka på att inte placera föremål nära värmekällan som kan fatta eld. Använder du gasolvärmare måste du även kontrollera att inga slangar är spruckna och de bör behandlas med så kallat läckspray med jämna mellanrum.
Hur kopplar man in en eldriven terassvärmare?
Infraröd värme kan kopplas till det vanliga elsystemet antingen genom en vanlig stickkontakt eller genom en fast anslutning. Om terrassvärmaren ska monteras på väggen måste det vara väl utförd enligt gällande brandsäkerhetslagar.
De äldre modellerna av infraröda värmare drar ganska mycket el. De moderna och nya terrassvärmarna med infraljus drar betydligt mindre och har du en värmare med några år på nacken kan det vara värt att titta på en av de nya modellerna eftersom du kommer att spara in mycket på elektriciteten här.
6 kommentarer
Magnus
2016-08-17 at 20:22
Hej Terrassvärmare.se, jag tipsade om er sida på Grillbaronen.se i ett eget inlägg, se: http://www.grillbaronen.se/hall-varmen-med-en-terrassvarmare/
admin
2016-08-18 at 10:44
Hej Magnus,
trevligt att du uppskattar och delar med dig av vår sida. 🙂
Cornelia
2017-06-08 at 17:54
Hej!
Vilken bra sida det här är ???? ????
Tack för all information!
Cornelia
Johan
2017-08-10 at 00:18
Hej! Det skulle uppskattas med ett test av enkom hängande värmare. Med vänlig hälsning, Johan
admin
2017-08-25 at 08:09
Tack för din kommentar. Vi ska absolut ta en titt vilken hängande värmare som är bäst. 🙂
admin
2019-06-26 at 10:22
Nu har vi publicerat en artikel med de bästa hängande värmarna här.