Terrassvärmare

De Bästa Terrassvärmarna

2015-12-07 — av admin5

main

Terrassvärmare

De Bästa Terrassvärmarna

2015-12-07 — av admin5

Vad finns det för utbud och vilka modeller bör man satsa på i de olika prisklasserna?

Senast uppdaterad: 2017-01-16

VAD SKA MAN MED EN TERRASSVÄRMARE TILL?

Sommarkvällar på altanen är någonting som de allra flesta uppskattar. Men i vårt klimat får kvällarna oftast avbrytas något tidigare än vad man egentligen vill. Tur då att det finns alternativ för oss som vill förlänga våra sommarkvällar lite extra.

Marknaden för terrassvärmare har växt rejält de senaste åren. Det som startade trenden på allvar var nog att så många uteserveringar upptäckte fördelarna med terrassvärmare och man började se dem i alla möjliga olika former och färger. För många var det nog också vid en uteservering en sen sommarkväll som de första tankarna på en egen terassvärmare föddes.  Idag har marknaden för terassvärmare för privatbruk fullkomligt exploderat. Inte bara är de olika till design utan de skiljer också mellan olika driftkällor, effekt, hur den ska placeras m.m. Vi ska försöka reda ut begreppen något och titta lite närmare på några av alla märken och modeller som finns på marknaden idag.

DE BÄSTA VÄRMARNA

Värmarna som är listade nedan är de värmare som fått bäst kritik bland konsumenterna. När vi sammanställt denna lista så har vi tittat på pris, säkerhet, effektivitet och vad andra köpare säger om produkterna. Du skulle lätt kunna köpa någon av dessa produkter och veta att det är en av de bästa på marknaden och att du kommer kunna förlänga de sena sommarkvällarna med dina nära och kära.

INFRAVÄMARE

Infravärme är nog det de flesta tänker på när man pratar om terrassvärmare. Ett klassiskt välbeprövat alternativ. Värmen från infravärmen är främst strålvärme. Det vill säga att den inte värmer rummet i sig utan material och människor. Precis som solen som kan värma oerhört en fin vinterdag trots att det är flera minusgrader.

Det finns en uppsjö av modeller på marknaden och det är lätt att hitta just det du är ute efter. Vanligast är modellerna man fäster i tak och väggar men t.ex. finns även infravärmare som går att ställa på golvet eller på bordet. De flesta i ett spann på mellan 500-2000 watt.  Infravärme fungerar bra både i det inglasade uterummet och utomhus men måste oftast placeras skyddat från väder och vind. En del modeller, märkta med en droppsymbol eller en hög IP-klass tål lite mer.

OPRANIC INFRAVÄRME NOVA 2,3KW

Ca. 1900 kr hos cdon.com.
En lite tåligare vägg/tak monterad infravärmare med en baksida som aldrig blir varmare än 75 grader vilket gör den väl lämpad för inomhusmiljöer. Regleras med termostat och har överhettningsskydd.
Gå direkt till produktsidan här.

Infravärmare Opranic Nova

FRICO INFRAVÄRMARE CIR105, 500W

Ca. 700 kr hos eldirekt.se.
Driftsäker och smidig infravärmare för vägg eller takplacering. Fästkonsoller medföljer. Godkänd även för att användas i badrum och har hela 5 års rostskyddsgaranti.
Gå direkt till produktsidan här.

Frico Infravärmare CIR105

TERRASSVÄRMARE 600 SILVERLINE, 600W

Ca. 700 kr hos balkongshoppen.se.
En lite mindre terassvärmare för inomhusbruk. Lagom i storlek för att t.ex. ha på bordet. Finns i färgerna svart och vitt.
Gå direkt till produktsidan här.

Terrassvarmare 600 Silverline

GASOLVÄRMARE

Det som får många att välja gasolvärmare är enkelheten. De kräver ingen som helst montering eller elanslutningar och det finns modeller för de flesta ändamål. Ofta är dem du ser på uteserveringar just gasolvärmare. Dom som ser ut som stora lampor, med gasolflaskan gömd i foten, och avger en behaglig strålvärme.

Vill du värma ditt inglasade uterum finns det fina gasolkaminer som ger en myskänsla tack vare synliga lågor som påminner om en riktig brasa. Gasolvärmare värmer inte bara material utan även luften runt omkring vilket gör att värmen upplevs väldigt behaglig och värmaren passar kanske allra bäst i t.ex. ett uterum. Viktigt att alltid tänka på är vilka säkerhetsavstånd till brännbart material som gäller för just din gasolvärmare.

Sunred Flame Tower Stainless Steel, 13 KW

Ca. 5500 kr hos tretti.se.
Denna gasolvärmare är en riktigt snygg del av inredningen. Med sin pyramidform och 1,5 m höga låga bakom ett härdat glas blir den ett samtalsämne vid middagsbordet. Värmaren har tändsäkring som är vind och vattensäkrad. Gastrycket är på 30 mBar och max gasolförbrukning ligger på 780 g/h.  
Gå direkt till produktsidan här.

Tilux Pyramid Cheops

TERRASSVÄRMARE PATIO, 9KW

Ca. 3500 kr hos egrillen.se.
En smidig terassvärmare med hjul inunder som man enkelt flyttar omkring efter behov. Stötsäker med härdat glas och säkert tändningssystem. Har en gasolförbrukning på 650g/h.
Gå direkt till produktsidan här.

Terrassvarmare Patio

SUNRED SUNGH12R, 11,7 KW

Ca. 2100 kr hos tretti.se.
Detta är nog den modell folk förknippar allra mest med gasolvärmare. Kallas ofta svamp i dagligt tal. Värmer upp till hela 100 kvm, fungerar perfekt både inomhus och utomhus. Utrustad med tippskydd. Trots sin storlek och vikt är den lätt att flytta runt då den är utrustad med hjul. En förbrukning på mellan 45-78g/h beroende på läge. Finns i färgerna röd, grå, vit och aluminium.
Gå direkt till produktsidan här.

Sunred Sungh12r

HALOGENVÄRMARE

Halogenvärmare påminner mycket om infravärme och fungerar på snarlikt sätt. Halogenvärme är enkelt beskrivet en lampa som avger värme.  Här är det också strålvärme som gäller och fungerar alltså bäst om du vill rikta värme mot till exempel en utegrupp. Fungerar något bättre när det blåser än vad infravärmen gör då lågfrekventvärme som halogen är inte är lika känslig för vind. Precis som infravärme fungerar halogenvärmaren bra både i det inglasade uterummet och utomhus men måste oftast placeras skyddat från väder och vind. En del modeller, märkta med en droppsymbol eller en hög IP-klass tål lite mer. Halogenvärmare är något billigare att driva än infravärme. 

TERRASSVÄRMARE SUNRED WALL 2,4 KW

Ca. 2900 kr hos byggahemma.se.
En väggmonterad värmare för riktad värme. Det går även att köpa till en fot att montera den på för att kunna flytta runt den och placera den där det behövs mest just då. Justerbar både vertikalt och horisontellt. Har tippskydd och fjärrkontroll. Brinntid på 4-5000 timmar.
Gå direkt till produktsidan här.

Terrassvarmare Sunred Wall

SUNRED HANGING 1500 R HALOGEN WHITE, 1,5 KW

Ca. 2900 kr hos tretti.se.
En riktigt snygg takmonterad värmare som pryder sin plats ovan utegruppen. Du väljer om du vill ha silver, rött, vitt eller grått ljus. Värmer upp till 9 kvm och har en brinntid på ca 5000 timmar.
Gå direkt till produktsidan här.

Sunred Hanging

TERRASSVÄRMARE TERMO VENEDIG 900/1200/2100 W

Ca. 2900 kr hos fyndmax.se.
En fristående terassvärmare med en justerbar höjd på 170-208 cm och lyser med ett varmvitt ljus. Här kombineras utseende och funktion på ett mycket bra sätt. Har tippskydd och en mycket användbar timerfunktion på upp till 60min.
Gå direkt till produktsidan här.

Termo Venedig

FOTOGENVÄRMARE

Fotogenvärmare och gasolvärmare fungerar på ungefär samma sätt och finns i ungefär samma utföranden, men fotogenvärmare lämpar sig oftast bättre för mindre utrymmen. Populära att använda i t.ex. förtält, växthus eller liknande. Fotogenvärmare är för många förknippat med camping och friluftsliv vilket bara det kan skapa en myskänsla kring middagsbordet. Precis som med gasolvärmare värmer fotogenvärmare inte bara material utan även luften runt omkring vilket gör att värmen upplevs väldigt behaglig. Viktigt att alltid tänka på är vilka säkerhetsavstånd till brännbart material som gäller för just din fotogenvärmare.

FOTOGENVÄRMARE MAXI JULIANA, 1,25 KW

Ca. 1 000 kr hos hemfint.se.
Denna fotogenvärmare värmer upp till 15 kvm. Behållaren rymmer 5 liter fotogen och klarar cirka 3 dygn på en påfyllning. Ett mycket bra alternativ för t.ex. ett växthus.
Gå direkt till produktsidan här.

Fotogenvarmare Maxi Juliana

FOTOGENVÄRMARE ANSLUT, 2,2 KW

Ca. 700 kr hos jula.se.
Effektiv fotogenvärmare som värmer upp till hela 30kvm. En mycket bra funktion är tippskyddet som släcker lågan ifall olyckan skulle vara framme. Rymmer 5,4 liter fotogen och har en förbrukning på 0,24 liter per timme.
Gå direkt till produktsidan här.

Fotogenvarmare Anslut

FOTOGENKAMIN KERO, 3,0 KW

Ca. 2000 kr hos nimaab.se.
En fotogenkamin som värmer rum upp till 48 kvm storlek. Utrustad med dubbelförbränning som gör den nästan luktfri och lutningssensor som stänger av kaminen om den kommer ur läge. Rymmer 3,8 liter och förbrukar 0,3 liter per timme.
Gå direkt till produktsidan här.

Fotogenkamin Kero

KÖPARGUIDEN – VAD SKA MAN TÄNKA PÅ?

Det absolut viktigaste att tänka på när man ska bestämma sig för vilken typ av terrassvärmare man ska köpa är vilket användningsområde den ska ha. Ska du ha den i uterummet, förtältet eller utomhus? De olika miljöerna kräver olika typer av värmekällor. Självklart ska man också titta på driftkostnaden och inte enbart inköpspriset. Ska den inte användas så mycket kanske man är beredd att ta en dyrare driftkostnad än om du vill använda den ofta utan att behöva bekymra sig för att t.ex. elkostnaderna ska dra iväg. Nedan beskriver vi några av alla olika frågorna ni kommer ställas inför.

VILKEN DRIFTKÄLLA SKALL MAN VÄLJA?

Här får behoven bestämma. Vill du ha en värmekälla som alltid sitter på väggen ovanför sittgruppen i uterummet eller på altanen så är det infravärmaren eller halogenvärmaren du ska titta närmare på. Vill man däremot värma upp hela uterummet kan gasolkaminen vara ett bättre alternativ. Vill du istället ha en värmekälla som du kan flytta runt tillsammans med din utegrupp och bara vill värma er när ni sitter runt bordet så är gasol eller fotogen ett ypperligt val.

VILKEN STORLEK OCH VÄRMEKRAFT SKALL MAN HA?

Även här måste man verkligen tänka igenom vad man har för behov. Man vill ju inte komma hem med en fotogenvärmare som värmer kring bordet när det var värme till hela uterummet man var ute efter. Terrassvärmare finns för alla behov och användningsområdena är oändliga. Ta reda på exakt vad du vill ha för att kunna sondera ordentligt bland det gigantiska urval som finns. I princip finns det alla varianter av storlekar och värmekraftalternativ oavsett om det är infravärmare, halogenvärmare, fotogenvärmare eller gasolvärmare som du riktat in dig på. De allra flesta produkter har i sina beskrivningar tagit med riktvärden för ungefär hur stor yta som värms med just deras produkt.

PLACERING OCH SÄKERHET

Oavsett vilken värmekälla du bestämt dig för så har alla varianter olika säkerhetsaspekter man ska betänka. Exakta riktlinjer finns att läsa i bruksanvisningarna på den produkt du valt men några grundprinciper kommer här.

INFRAVÄRMARE OCH HALOGENVÄRMARE

Här får man tänka på de regler som alltid gäller vid användande och installation av elprodukter. Nummer ett är att se till att din jordfelsbrytare fungerar. Ska du placera värmaren utomhus måste du se till att den är godkänd för ändamålet. Kolla på produktens IP-märkning. IP-numrets högsta värde är 68 och för produkter som ska användas utomhus krävs IP 44 eller högre. För extra trygghet är det bra att använda en timer. Köp till en separat om den värmare du valt inte är utrustad med detta.

GASOL OCH FOTOGENVÄRMARE

Se till att produkten är avsedd för inomhus respektive utomhusbruk. Produkter med tippskydd och tändskydd, som släcker lågan vid olika händelser, är att föredra. Följer man bara produkternas säkerhetsföreskrifter kan alla ovannämnda alternativ av terrassvärmare anses säkra.

STILAR

När man då tagit sig igenom hela den långa listan av valen ovan så kommer man då fram till vilken stil man vill ha. Utbudet är även här stort och alla kan hitta någon modell att förälska sig i. Det finns alltifrån smidiga, smäckra infravärmare som man placerar där väggen möter tak och knappt syns till riktigt maffiga pjäser med synliga lågor att placera på golvet/marken. Snygga taklampor som väl döljer att det egentligen är en värmekälla, en gasolkamin som nästan ser ut som en vanlig kamin med fina lågor eller en mysig fotogenvärmare att ställa på bordet. Här är det bara att välja och vraka helt efter just era preferenser.

5 kommentarer

  • admin

   2016-08-18 at 10:44

   Hej Magnus,
   trevligt att du uppskattar och delar med dig av vår sida. 🙂

   Svara

 • Cornelia

  2017-06-08 at 17:54

  Hej!
  Vilken bra sida det här är 😊 👍
  Tack för all information!

  Cornelia

  Svara

 • Johan

  2017-08-10 at 00:18

  Hej! Det skulle uppskattas med ett test av enkom hängande värmare. Med vänlig hälsning, Johan

  Svara

  • admin

   2017-08-25 at 08:09

   Tack för din kommentar. Vi ska absolut ta en titt vilken hängande värmare som är bäst. 🙂

   Svara

Svara

Eposten kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.