main

Infravärmare

Bästa infravärmaren 2024 – Extra värme för uteplatser och balkonger

2021-08-24 — av admin0

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att terrassvärmare är här för att stanna råder det nog ingen tvekan om. En terrassvärmare är ett smidig och väldigt enkelt sätt att kunna förlänga kvällarna på uteplatsen och detta dessutom till en rimlig kostnad.

Av terrassvärmarna är det infravärmarna som är populärast och som också är det som är enklast att hantera. De kan drivas med antingen gasol eller elektricitet. Dagens infravärmare drar heller inte alls lika mycket elektricitet som de tidigare modellerna på marknaden.

En infravärmare är väldigt effektiv eftersom den inte värmer upp luften utan endast värmer upp oss som sitter i strålningen av infravärmen. Infravärmare finns i riktigt små varianter i form av bordsvärmare och de finns också som stora fristående värmare av modell gatlykta.

Premiumvinnaren heter Opranic Infravärmare Bromic. I mellanklassen vann Hortus Terrassvärmare Golvmodell. Vår fina budgetvinnare är bordsvärmaren Andersson ORH 1.0. Spana också in vår specialare i form av Hortus Hängande Terrassvärmare.

Premium: Opranic Infravärmare Bromic TSH 2KW

Vår premiumvinnare är en energisnål och snyggt designad produkt som diskret kommer att hänga på den plats där du fäster den. Den är väldigt stilren i utförandet och smälter in i alla miljöer.

Eftersom den kan seriekopplas och man även kan ansluta flera av samma modell till en fjärrkontroll passar den här även för kommersiellt bruk.


Mellan: Hortus Terrassvärmare Golvmodell 900/1200/2100 W Ha

Vår mellanklassvärmare från Hortus är en jättesnygg infravärmare i golvmodell som pryder vilken uteplats eller balkong som helst.

Designen i rostfritt stål och aluminium gör den mycket stilren och elegant i sitt utseende. Dessutom är detta den nya generationens infravärmare som är väldigt energisnål och kostnadseffektiv.


Budget: Andersson ORH 1.0

När man tänker på bordsvärmare och infravärmare tänker man ofta på stora, otympliga värmare som antingen är fristående på golvet eller som är monterade på väggen.

Men här har vi en rolig och väldigt smidig infravärmare i bordsvariant som är jättelätt att placera på varierande ställen. Den är perfekt för dig som bara vill ha något litet, till exempel till en balkong.


Special: Hortus Terrassvärmare Hängande Modell med Skärm

Den hängande terrassvärmaren från Hortus är verkligen en infravärmare utöver det absolut vanliga! Här har vi en värmare som har en elegant utformning som en taklampa och den är tillverkad i pulverlackad, rostfritt stål och aluminium.

Det bidrar i allra högsta grad till elegansen och den avger värme på upp till cirka 5 kvadratmeters avstånd, så den värmer alla som sitter runt bordet på bästa sätt.

Köpguide: Bästa infravärmare

Vad är infraröd uppvärmning?

Tekniken är enkel med effektiv, infravärme är helt enkelt en typ av värmestråle som värmer upp det som den kommer i kontakt med. Den hettar alltså inte upp den omgivande luften. Det gör att värmestrålen är effektiv och lämplig att använda, när vi vill sitta ute i kyligare väder. 

Väldigt många krogar och caféer med uteserveringar har upptäckt infravärme och i kombination med filtar till besökarna, kan företagen erbjuda sina kunder en trevlig utevistelse även när temperaturen sjunker på hösten eller när vårsolen tittar fram, men det fortfarande är kallt ute.

Utvecklingen går hela tiden framåt och det finns spännande innovationer i den här kategorin. I texten här nedan ska vi gå igenom några intressanta varianter och hur du kan använda dem olika sätt. 

Det finns nämligen både värmare av den här typen som ger behaglig temperatur i ditt utomhusutrymme, men som också kan värma upp icke isolerade rum, trots att det krävs ganska stor uppvärmningsyta.

Infraröda paneler, vad innebär det?

Låt oss börja med att titta på infraröda värmepaneler. Det är en smart typ av uppvärmning som kan användas för att ge värme för flera olika behov. Som ovan nämndes kan den användas för att värma upp en inglasad balkong eller något annat utrymme som är ouppvärmt. 

Det är faktiskt också utrustning som kan användas för att bygga en infraröd bastu. Du kan komma upp till relativt höga temperaturer med paneler av det här typen, även om den inte kommer upp i samma hetta som en vedeldad spis eller ett elbastuaggregat.

Infravärmare: funktioner

Infravärme i form av lampor och lysrör, kan ha många olika funktioner. De allra enklaste har en tryckknapp på enheten eller på sladden, där du slår igång den. De allra enklaste bordsmodellerna fungerar exempelvis så.

Vidare finns det också mer avancerade värmare som du exempelvis sätter upp på väggen och som har en rörelsedetektor. Den aktiveras när någon befinner sig i närheten av lampan. Det här är ett effektivt sätt att spara el på, eftersom infravärmare än idag tyvärr drar en hel del el och det kommer garanterat att synas på elräkningen, att du har skaffat dig en infravärmare. 

Merkostnaden som du lägger ner på en infravärmare med rörelsedetektor, kan alltså mycket väl betala sig i längden. Trots att modellen är dyrare än många andra modeller. 

En annan kostnadsbesparande funktion är termostat. Infravärmaren slår då av automatiskt när en specifik temperatur mäts i luften utomhus. Många infravärmare är också utrustade med smidiga fjärrkontroller. Ska du montera upp en infravärmare högt upp på väggen eller i taket, är det här en nödvändighet. 

Många infravärmare kan också seriekopplas, vilket är smidigt om du ska sätta ut flera på en stor terrass eller en uteservering. Du kan då manövrera alla med samma fjärrkontroll. 

Infravärmare passar med fördel i dessa utrymmen:

  • På balkonger, öppna och inglasade
  • På terrasser
  • I carportar där du också reparerar och fixar med bilar eller cyklar
  • I ouppvärmda utrymmen där du vill vistas med värme då och då

Olika typer av infravärmare

Moderna infravärmare är utvecklade med en kortvågsvärme som också kallas för kort infravärme. Kortvågsvärme är väldigt effektiv på att värma och påminner om solens strålar.

96 % av energin här omvandlas till värme och dessa värmer då inte upp luften som inledningsvis nämndes, utan endast föremål och människor som träffas av värmestrålarna. Luften omkring kommer alltså att fortsätta att vara kall, medan vi som sitter i närheten av lampan värms upp. 

De äldre typerna av infralampor är inte så effektiva, eftersom de bygger på så kallad långvågig infravärme. De drar dessutom väldigt mycket el och med det högre elkostnader. De äldre modellerna är inte heller lika säkra. Det finns alltså en god anledning att alltid använda sig av den senaste tekniken här.

Installation och underhåll

För några år sedan fanns det inte så många typer av infravärmare att använda, men idag är alternativen många. De skiljer sig dock sinsemellan i kvalitet rätt mycket och köparen bör tänka på att de allra billigaste bordsvärmarna, inte kommer att värma särskilt mycket.

De kan förvisso passa utmärkt på en liten balkong, där endast en person ska använda lampan. Fristående golvlampor är ett annat alternativ och dessa kan beskrivas som lyktstolpar som helt enkelt monteras i golvet. Ett utmärkt alternativ, om det inte finns vägytor att fästa infravärmaren på. 

De väggmonterade lamporna är de allra vanligaste och detta är också smidiga varianter som tar upp lite plats. Vi kan även varmt rekommendera takmonterade lampor som antingen fästs direkt i taket, eller fungerar som en hängande lampa. De passar utmärkt om du vill ha värmekällan mitt i rummet och till exempel ovanför för ett bord.

Energieffektivitet

Som tidigare nämndes kommer en infravärmare alltid att kosta i förbrukningen. Tillverkarna anger alltid energiåtgången i sin produktbeskrivning och det brukar vara relativt enkelt att räkna ut hur stor merkostnaden blir. Dock blir moderna infravärmare mer och mer kostnadseffektiva och därmed också billigare i drift.

Säkerhetsfunktioner

Det är viktigt att en infravärmare har bra säkerhetsfunktioner och också att du som användare är mycket uppmärksam på att den är rätt placerad och används på rätt sätt. Infravärmare kan drivas både med gas och el och båda har de sina särskilda egenskaper som användaren måste tänka på.

Elvärmare

Infravärmare som drivs med el kan vara anpassade för både inom- och utomhusbruk. Här måste du alltså kontrollera att nätsladden är avsedd för utomhusanvändning, eftersom det annars kan vara förenat med livsfara. 

En elkontakt och sladd för inomhusbruk som utsätts för fukt, sol och temperatursvängningar, kan vara direkt livsfarliga och om inte annat, ge rejäla stötar.

Gasvärmare

Gas kan bli oerhört farligt om inte sladdar och fästen är absolut täta. Explosioner och brandrisk är överhängande och Brandförsvaret får årligen rycka ut på ett flertal olyckor som är orsakade av infravärmare med gasol.

Generella säkerhetsåtgärder

Ett material som är för nära en infravärmare, kan bli oerhört hett och fatta eld. Det är alltså otroligt viktigt att du som användare noggrant kontrollerar att ingenting som kan fatta eld, är för nära värmaren.

Textilier, kuddar och träfasader är sådant som inte får vara för nära. De generella råden är att ingenting får vara närmare än 60 cm från lampan. Men det här varierar från modell till modell och det gäller att läsa de individuella instruktionerna mycket noggrant. En infravärmare med timer och automatisk avstängning är det allra bästa.

Annat att tänka på vid köp av infravärmare

När vi valt infravärmare till den här köpguiden, har vi sett till att det är modeller som är certifierade och godkända enligt alla standarder. Det är sedan viktigt att du å din sida kontrollerar att du har exakt ett sådant utrymme där infravärmaren du intresserad av, passar in. 

Det får inte vara för trångt, så att lampan riskerar att komma åt lättantändliga material. Du ska också fundera över vilken typ av infravärme som passar dig, om du har småbarn eller husdjur hemma. Då är farorna uppenbart mycket större och kräver att du är extra genomtänkt i ditt val och placering av infravärmare. 

Om du hittat produkter som inte är rekommenderade av oss, vill vi be dig kontrollera en extra gång att produkten har de certifieringar och den säkerhetsstandard som den svenska marknaden kräver. Undvik produkter där du inte får en ordentlig bruksanvisning eller där faktaredovisning är undermålig.

Våra favoriter

Premium: Opranic Infravärmare Bromic TSH 2KW

Opranic infravärmare är en vit, stilrent designad infravärmare som passar för privat bruk, men som är så pass energisnål och praktisk i sin konstruktion att den fungerar även alldeles utmärkt för exempelvis caféer, restauranger, och andra kommersiella utrymmen.

Konstruktionen är rostfri och har en inbyggd reflektor som ger ett jämnt och effektivt värmeresultat. Tungstenstekniken som den här produkten är utvecklad med är en infravärme bestående av mellanvågor som har högsta effektivitet och avger mycket lite ljus.

Det går att skräddarsy uppvärmningen helt efter egna behov och man kan koppla ihop fler infravärmare till en fjärrkontroll och automatiskt styra när de ska gå igång eller stängas av.


Mellan: Hortus Terrassvärmare Golvmodell 900/1200/2100 W Ha

Här har vi en snygg infravärmare i golvmodell som man kan ställa på många olika platser på balkonger och uterum och du kan även använda den på inglasade balkonger eftersom den fungerar inomhus.

Den snygga stilrena lampan i rostfritt stål blir en härlig inredningsdetalj på uteplatsen. Det går att justera uppvärmningen i tre lägen, så du kan verkligen anpassa värmen efter behoven. Modellen är energisnål och ger en billig uppvärmning.

Driftskostnaden per timme landar som lägst på cirka 2 kr och kommer inte att överstiga cirka 4.50 kronor per timme. Som extra tillbehör kan du köpa ett överdrag som blir en perfekt vinterförvaring.

Infravärmaren består av mellanlånga och korta vågor och effekten ligger på 900/1200/2100W. Efter fem sekunder har du full effekt på värmen. Höjden är 202 cm och diametern på skärmen uppgår till 59 centimeter.

Funktionstiden ligger på ca 5000 timmar, så här har du många härliga timmar under svala sommarkvällar och kyliga höstkvällar.


Budget: Andersson ORH 1.0

En härlig liten infravärmare för dig som inte har så mycket utrymme eller som vill ha något smidigt och praktiskt som du enkelt kan flytta på vid behov. Den här gör det som bäddat för fler mysiga utekvällar på din balkong oavsett var i landet du bor.

Infravärmaren strålar ut en behaglig värme åt alla håll och den har utrustats med en så kallad swivel-funktion, vilket innebär att den vrider sig fram och tillbaka precis som en bordsfläkt gör. Du kan själv avgöra om du vill ha den här funktionen i användning genom att använda strömbrytaren som den är utrustad med.

Den har också en väldigt smart funktion i form av en timer så att den automatiskt stängs av vid önskad tid och du behöver således inte oroa dig för att du ska glömma den och den står påslagen någon kväll när du går och lägger dig.

Den är 76 cm på höjden och har en medeleffekt på 900 watt. Vikten är 2 kilo, så den är lätt att flytta men står ändå stadigt där du placerar den. Värt att notera är att sladden är 130 cm, vilket inte är särskilt långt.

Du kan med andra ord behöva komma att köpa en extra sladd, men det går bra med vilken skarvsladd som helst, som ska klara fukt givetvis.


Special: Hortus Terrassvärmare Hängande Modell med Skärm

Här har vi en specialare som sticker ut och är något utöver det vanliga. Även här är det inte alls fråga om någon vägghängd infravärmare i lysrörsformat. För vad sägs om en infravärmare i form av en taklampa?

Det här är verkligen prylen för den trendkänsliga och designintresserade och den sätter stilen på alla balkonger och uteplatser. Som takhängd kräver den dock en taktäckt terrass eller balkong.

Halogenlampan har tre effektnivåer. Livslängden ligger på ca 5.000 användningstimmar, så det här är en produkt som du kan ha i många år. Lampan ger en jämn värmespridning till alla som sitter runt bordet. I köpet ingår också en fjärrkontroll, så du kan styra nivåerna även på avstånd.

I lampan finns också en inbyggd LED-funktion, den fungerar alltså också som ljuskälla efter mörkrets inbrott. Även den här funktionen kan du styra med fjärrkontrollen.

Måtten ligger på ca 60 x 28 cm och materialet är i aluminium och pulverlackad svart stål. Räckvidden på värmen är cirka 4-5 kvm och den kan även användas inomhus.

Våra utmanare

Co/Tech Hängande Infravärmare 1500W

En supersnygg hängande infravärmare passande för balkongen eller täckta terrassen. Den är utrustad med två värmeslingor på 600 och 1500 watt.

Den eleganta upphängningskedjan är 1,8 meter och du har således mycket marginal att hänga den på en höjd som passar precis dig. Den är också lätt att justera vid behov. Anslutningskabeln är på 1,8 meter och vikten är 1,6 kilo.


Hortus Terrassvärmare Hängande UFO 2000W Ha

Hortus hängande infravärmare med stilren design är perfekt att använda vid matbordsgruppen på den täckta uteplatsen och ger en verklig speciell känsla och stil. Trots att den är takhängd är det här en högkvalitativ produkt som även är godkänd för våtrum och utomhusbruk och klarar alltså fukt.

Med i köpet följer en fjärrkontroll där du kan reglera värmen. Räckvidden är cirka 5 meter och bredden på skärmen 45 cm i diameter. Driftskostnaderna är räknade till ca 4.40 kr per timme.


Hortus Terrassvärmare Under Bord-modell 1200 W GT

Här har vi en terrassvärmare som är perfekt att använda som bordsvärmare, men som också är avsedd för att värma upp nerifrån så att du får en skön värme på benen när du sitter utomhus.

Du kan ställa den under bordet om du vill och på det viset få en härligt uppstigande värme. Lampan sprider värme i 360 grader och har ett snyggt gyllene tubrör som avger korta värmevågor.

Botten och toppen av den är gjord av rostfritt stål med svart aluminium och den har även en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att den slår av om infravärmaren välter omkull.


Hortus Terrassvärmare Vägg 1000 W GT Mini Silver

Det är imponerande att se hur hårt Hortus har gått in för att skapa en rad olika modeller för terrassvärmare som gör att vad du än har för smak och stil på din uteplats så kommer du säkerligen att hitta en snygg terrassvärmare från deras utbud.

Här har vi en väggmonterad variant i kompakt format som ger en smidig och snygg funktion för dig som vill ha varmare på uteplatsen. Notera att bredden endast är 35 cm, vilket gör att den är väldigt diskret och 92% av energin konverteras, vilket är väldigt bra siffror.

Infravärmaren har ett sladd med avstånd på cirka 3 meter. Uppstartstiden är väldigt kort, endast en sekund och den har en brinntid på hela 7000 timmar.


Produkter som utgått

Tansun Infravärmare Sorrento 2000W

Sorrento är lämplig för både utom- och inomhusbruk och är lätt att installera. Infravärmaren ger en behaglig värme på alla typer av uteplatser och kan även användas för kommersiellt bruk. Halogenmodellen är väldigt energisnål.

Tack vare sin enkla design kräver den minimalt med underhåll. Den passar också väldigt bra för lagerutrymmen och verkstäder. Modellen är tillverkad i svart rostfritt stål.

Svara

Eposten kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.