main

Element

Bästa konvektorelementet 2024 – Flyttbar värme i smidigt format

2020-03-30 — av admin0

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vårt nordiska klimat där det faktiskt är kallt största delen av året är vi beroende av bra uppvärmningslösningar för att det ska vara trivsamt och bekvämt inomhus.

Ett konvektorelement är ett fristående element som det är perfekt att snabbt värma upp utrymmen med. Det fungerar perfekt att använda som extra värme hemma vid till exempel TV-fåtöljen, läsfåtöljen, eller TV-soffan om det är dragigt och kallt under perioder.

Ett konvektorelement är också utmärkt att använda på landet. Det värmer upp inomhustemperaturen snabbt och de är flyttbara så att du enkelt kan anpassa uppvärmningen efter dina behov.

Konvektorelement ska inte blandas ihop med panelelement. Panelelement är eldrivna och väggfasta element som avger en lägre tempererad värme som gör att du kan ha det på hela tiden. 

Men principen är densamma; det vill säga att kall luft dras in i elementet och värms upp och den varma luften stiger och sprider sig ut i rummet.

Det bör noteras att vissa av de riktigt exklusiva och och nya konvektorelementen har möjlighet att monteras upp på väggar i vissa fall. Men trots detta måste man reglera temperaturen så noggrant som möjligt och inte lämna på det när man åker hemifrån.

Det är kännetecknande för ett klassiskt konvektorelement att den snabbt värmer upp rummet och att det också är flyttbart och därför kallas det ibland golvelement.

Ett panelelement brukar ligga på 300-1200 watt medan ett konvektorelement kan ha en effekt på upp till 2000 watt. Det är orsaken till att de värmer upp ett rum så pass mycket snabbare.

Ett konvektorelement är temperaturstyrt och har olika effektnivåer beroende på varumärke. Du styr själv hur många watt du vill använda och hur många grader du vill att rummet ska vara på.

Därefter reglerar du den inbyggda termostaten för temperaturen i rummet. Notera att ett konvektorelement aldrig bör lämnas utan tillsyn eftersom det finns risk för att det blir överhettat om någonting händer med tekniken.

Du ska alltså inte använda ett konvektorelement att värma upp en stuga med när du inte är där utan endast ha den som en snabb uppvärmning när du kommer dit.

Låt heller aldrig ett konvektorelement komma i kontakt med textil eller föremål som kan fatta eld. Du får absolut inte placera kläder eller tyger på ett konvektorelement eftersom det kan överhettas och börja brinna.

En annan kritisk sak med konvektorelementets effektivitet är placeringen av det. Att du placerar den på rätt stället i rummet som du ska värma upp är a och o för att du ska få bästa och snabbaste möjliga effekt.

Man brukar säga att man kan räkna med 70 watt per kvadratmeter, men att man också bör ta rummets utseende i beaktande.

Om rummet är väldigt avlångt så kan ett enda element få svårt att värma upp hela rummet och man får placera ett element på varje sida om rummet för att värmen ska kunna sprida sig hela vägen.

Om huset är gammalt och oisolerat krävs det också mer än av uppvärmningen i ett modernt och välisolerat hus. I dagens test ägnar vi oss alltså åt konvektorelement.

Det har hänt otroligt mycket på marknaden de senaste åren och numera är det inte bara frågan om att behöva köpa det som råkar finnas på marknaden utan du kan hitta konvektorelement med allt från avancerade funktioner till exklusiva utseenden som passar den designmedvetna.

Premiumklassens vinnare är Domo Konvektorelement. I mellanklassen har vi Wilfa HCF-2000W. Som bästa budgetprodukt har vi Nordic Home Culture Konvektorelement.

Letar du efter ett konvektorelement utöver det vanliga och är en person som gillar High Tech ska du definitivt ta en titt på vår specialare från DeLonghi.

Premium: Domo DO7346M Konvektorelement 1500 W

Domos mycket eleganta, svarta element är inte bara en skönhet i sig utan är också en tekniskt överlägsen produkt där du får en maxvärme på 1500 watt och man kan till och med väggmontera elementet om du har möjlighet till detta.


Mellan: Wilfa HCF-2000W Konvektorelement med Integrerad Fläkt

Wilfa konvektorelement har den utmärkta extrafunktionen i form av en integrerad fläkt som gör att att värmen sprids effektivt och snabbt i rummet. Elementet är dessutom en fröjd för ögat och har en nästan futuristisk design som ändå ger ett mycket diskret utseende.

Den har hela tre effektlägen och en steglös termostat som du kan reglera temperaturen med. Det här är ett litet och smidigt element som är lätt att ta med sig till exempelvis sommarstället.


Budget: Nordic Home Culture Konvektorelement med Fläkt 2000W

Budgetvinnaren är ett otroligt användbart konvektorelement som i sitt lilla format är mycket portabel och lätt att ta med sig till exempel till båten eller till lantstället. I sin lilla storlek värmer den upp ett rum väldigt snabbt tack vare den inbyggda fläkten. Den har också flera effektlägen på 750/1250/1800-2000 W.


Special: DeLonghi Konvektorelement 1100 W 1700 W 2200 W

DeLonghi konvektorelement är något alldeles utöver det vanliga och här har du en elegans av sällan skådat slag i kombination med ett högteknologiskt utförande.

Den keramiska tekniken i elementet borgar för långvarig och effektiv uppvärmning och den är därmed också energisparande och billig i drift. Reglagen är i form av touchknappar med en digital display.

Varför ska du lita på oss?

Som alltid när vi testar produkter har vi gjort noggrann research plus att alla produkter i det här testet är utprovade i praktiken. Vi har alltså själva använt dem och alla knappar och alla finesser är utprovade i praktiken.

Vem behöver ett konvektorelement?

Alla som vill ha en extra värmekälla får stor glädje av ett effektivt konvektorelement. Har man ett fritidshus eller en båt är det också väldigt skönt att ha ett element med som man kan använda vid behov.

Vårt klimat är till största delen svalt eller kallt under året och för den som till exempel bor i äldre hus där det kan vara dragigt kan det vara skönt att ha en extra värmekälla, till exempel intill TV-soffan eller vid sängen.

Hur kom vi fram till vilka konvektorelement vi skulle testa?

Vi började det här testet genom att leta efter all upptänklig information vi kunde hitta om konvektorelement. Några varumärken lockade speciellt mycket att prova ut och det är de bästa av dessa som kom med i det här testet.

Inför testet hämtades elementen hem från Cdon.se och Netonnet.se som har det största utbudet av konvektorelement.

Hur testade vi konvektorelementen?

Det testades genom att vi använde dem under en veckas tid och dokumenterade under den tiden för- och nackdelar med produkten samt tekniska specifikationer. En panelmedlem hade ansvar för ett konvektorelement och undersökte denna grundligt.

Våra favoriter

Premium: Domo DO7346M Konvektorelement 1500 W

De flesta som har bekantat sig med ett Domo konvektorelement vet att de utseendemässigt talar för sig själva. Här har vi ett elegant, blanksvart konvektorelement som passar in i alla stilmedvetna hem.

Den värmande elementdelen skyddas av ett elegant gallernät som också fungerar som överhettningsskydd. Den står på två stadiga fötter med fyra hjul som är lätta att rulla.

Elementet står mycket stadigt på de här benen och det är ingen risk att att den tippar vid normal användning. Reglagen sitter på ena sidan och högst upp finns strömbrytaren som består av två kopplingssteg.

Över knapparna finns ett gummihölje för att skydda att fukt kommer in i de elektriska delarna. Under strömbrytaren finns sedan temperaturreglaget.

Designen är smidig och elegant och vi har inga stora, klumpiga knappar som är i vägen, men de är tillräckligt stora för att vara praktiska och lätt att manövrera.

Maxeffekten på det här elementet är på 1500 watt och den levereras med en väggmonteringssats om man skulle föredra det att ha den upphängd. I modellen finns det både inbyggt frostskydd och överhettningsskydd.

Måtten ligger på 40 x 84 cm och djupet på elementet är 60 centimeter om man räknar bort benen. Färgen är svart och priset landar på ungefär 1400 kronor.


Mellan: Wilfa HCF-2000W Konvektorelement med Integrerad Fläkt

Med Wilfa HCF-2000 watt konvektorelement får man mycket för pengarna. Här har vi definitivt mer än ett konventionellt värmeelement. Den har nämligen också en inbyggd fläkt som blåser ut luften i rummet. Det gör att elementet sprider värmen extra snabbt och är därmed mycket effektiv.

Även det här elementet gör alla inredningsintresserade glada eftersom det är en väldigt elegant variant som är tillverkad i formpressad stål som i det närmaste ger den ett futuristiskt utseende.

Längst ner på ena sidan finns strömbrytaren och nedanför den en steglös termostat. Modellen är utrustad med tre effektlägen på 750, 1250 watt, och upp till hela 2000 watt.

Upptill på sidorna har den också handtag, vilket gör att den enkelt kan förflyttas för att värma upp olika delar av ett hus till exempel. I den inbyggda turbofläkten finns också ett överhettningsskydd. Priset ligger på cirka 700 kronor.


Budget: Nordic Home Culture Konvektorelement med Fläkt 2000W

Nordic Home har tagit fram ett litet konvektorelement som dessutom har en inbyggd fläkt. Det här gör att den trots sitt lilla format och lätta vikt på 2,5 kg snabbt sprider värmen i rummet.

Modellen har utseendet av ett klassiskt konvektorelement förutom de något ovanligare färgkombinationerna med det vita aluminiumhöljet och svarta sidorna.

Reglagen sitter på sidorna och fungerar med vredknappar både vad gäller termostaten och effektuppvärmningen. Effekten kan ställas in mellan 750-1250 och 2000 watt. Trots sin lilla storlek och sitt smidiga utförande är det här alltså ändå ett avancerat element som du kan ställa in på effektivaste sätt.

På sidan alldeles intill reglagen finns också en LED-lampa som indikerar när elementet har uppnått önskad temperatur. Måtten ligger på 53 x 34 x 10,5 cm.

Och som tidigare nämndes är detta en lättviktare på 2,5 kg. Den är alltså mycket portabel och väldigt lätt att flytta på och ta med sig vid behov. Priset ligger på ungefär 350 kronor.


Special: DeLonghi Konvektorelement 1100W, 1700W, 2200W

Delonghi är design, teknologi, och elegans på högsta nivå. Den keramiska teknologin fördelar värmen jämnt och bidrar till att ge en effektivare och säkrare värme som dessutom håller längre. Utseendet är i manligt svart och den ger ett väldigt stilrent intryck.

Reglagen på produkten är också något helt utöver det vanliga och det här är inte vanliga reglage på sidorna utan den styrs med touchknappar och har en digital display för temperatur och effektstyrning.

Konvektorelementet kan användas på hela 2200 watt, vilket är extremt mycket i sammanhanget. Övriga värmelägen är 1100 och 1700 watt. Måtten är smidiga 65 x 22 cm. Priset för den här ligger som de flesta förstår aningen högre än de mer konventionella elementen och den landar på cirka 2100 kronor.

Våra utmanare

Honeywell HZ822E Konvektorelement

Honeywell har tagit fram ett modernt designat konvektorelement som i sin elegans ger ett diskret utseende. Färgen är helvit, så det smälter in överallt. Du har tre effektlägen på 800, 1200, och 2000 watt.

En inbyggd frostvakt finns och du kan ställa in den så att den automatiskt går igång om temperaturen är lägre än fem grader i rummet.

Den har en smidig, inbyggd sladdförvaring dit man kan rulla in sladden när produkten inte är i användning. Även ett inbyggt överhettningsskydd finns. Priset landar på mycket väl värda 1000 kronor.


Andersson GSH 3.1 Konvektorelement

Konvektorelement Andersson GSH 3.1 är en mycket elegant produkt som har en frontpanel i härdat glas, vilket bidrar till det stilrena utseendet. Den ställbara maxeffekten ligger på 1500 watt och det exklusiva med just den här modellen är att den är utrustad med fjärrkontroll. Den har också en inbyggd klocka.

Modellen har en steglös termostat och ett överhettningsskydd. Den går att montera på väggen om man föredrar det och storleken är 706 x 53 cm och på djupet är den 23 cm med stödbenen inkluderat.

Vikten är 8,3 kilo så det här är alltså ingen lättviktare, men den står å andra sidan väldigt stadigt på sin plats. Priset är verkligen förmånligt och den här kan du hitta på nätet för cirka 600 kronor.


Wilfa Effektivt Konvektorelement CTG-1500W

Wilfas modell CTG-1500W är ett konvektorelement som är utvecklad för att vara så tystgående som möjligt och det är den verkligen. Det finns ingen risk att man blir väckt av det om det slår igång på natten.

Den har dessutom en stilren och elegant design. Sidorna har bärhandtag och elementet går enkelt att flytta. Maxuppvärmningen är 1500 watt och den andra värmeinställningen ligger på 750 watt.

Den är utrustad med ett överhettningsskydd och slår av om den till exempel blir övertäckt av någonting och överhettas på grund av detta. En indikatorlampa slocknar när den uppnår önskad temperatur. Priset ligger på cirka 1000 kronor.


Emerio Konvektorelement 2000W

Ytterligare ett element i en stilren svart design. Den steglösa termostaten är lätt att ställa in och här finns tre effektlägen och det högsta är 2000 watt.

Vikten gör elementet lätt att förflytta och den kommer med ett stativ om man vill placera det på golvet. Priset ligger på ungefär 550 kronor.


Sygonix EJ1116 Konvektorelement

Sygonix värmeelement är inte för dig som sätter designen i första rummet utan för dig som vill ha ett konvektorelement med turboeffekt. Här kommer du nämligen upp i hela 3000 watt och du har också två effektlägen till utöver detta.

Elementet står på fötter och går alltså inte att flytta lika smidigt som om de hade hjul utan är avsett att stå på ett och samma ställe, även om det inte är särskilt tungt om man behöver flytta det.

Huvudströmbrytaren sitter på framsidan och resten av reglagen sitter på sidan. Detta effektiva konvektorelement är på den lite dyrare sidan med cirka 1300 kronor.

Frågor och svar

Drar ett konvektorelement mycket el?

Ett konvektorelement kan dra mycket el beroende på hur du använder det. De nya moderna elementen i dagens design drar mycket mindre elektricitet än de äldre modellerna, så det kan vara värt att investera i ett nytt om du har ett element av äldre modell.

Det beror också på hur elementen är konstruerade. Keramiska element har exempelvis mycket lägre elförbrukning än många andra modeller.

Konvektorelementen är utrustade med termostat, vilket förstås minskar förbrukningen eftersom det inte blir överskottsvärme som ligger och drar i onödan. Men ett påslag på elräkningen är omöjligt att komma ifrån när man använder eldrivna element av vilket slag det än må vara.

Är konvektorelement säkra?

Om man följer instruktionerna är de fullkomligt säkra. Du ska naturligtvis inte använda konvektorelement som är väldigt gamla i modellerna eftersom de kan ha bristfällig teknik och sladdar och elektronik i dem kan har blivit farliga med åren.

Många av de moderna modellerna är också utrustade med överhettningsskydd, vilket ger ännu högre säkerhet till elementen. Men man ska aldrig lägga saker som tyg eller kläder ovanpå elementen eftersom de kan fatta eld.

Det är alltså alltid väldigt noga med hur du placerar ditt konvektorelement och du måste se till att det inte står i närheten av någonting som kan fatta eld. Att ha ett konvektorelement stående mitt i rummet på ett betryggande avstånd från möbler och prylar är det allra bästa.

Svara

Eposten kommer inte att publiceras. Nödvändiga fält är markerade med *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.